Február v zimnej záhrade

26.02.2019 11:11
Z meteorolockého hľadiska je február posledný zimný mesiac. Aj keď za oknami bola ešte bohatá snehová pokrývka teploty cez deň často vystupovali dosť vysoko nad 0°C. Rozdiely medzi nočnou a dennou teplotou dosahovali často až 15-18°C. Denné teploty v druhej dekáde prekračovali 10°C. Konkrétne od 17.-19.2.2019 denné teploty prekročili hodnoty 11°C. Toto teplo a slnečné počasie prehrievalo priestory zimnej záhrady na úrovni stolov na 27 - 30°C. Priestory na úrovni balkóna vo výške 4,5 m dosahovali teplotu 32-34°C. Minimálna teplota v nočných hodinách v zimnej záhrade bola udržiavaná na úrovni 11,0°C temperovaním.
Z meteorologického hľadiska je február posledný zimný mesiac. Aj keď za oknami bola ešte bohatá snehová pokrývka teploty cez deň často vystupovali dosť vysoko nad 0°C. Rozdiely medzi nočnou a dennou teplotou dosahovali často až 15-18°C. Denné teploty v druhej dekáde prekračovali 10°C. Konkrétne od 17.-19.2.2019 denné teploty prekročili hodnoty 11°C. Toto teplo a slnečné počasie prehrievalo priestory zimnej záhrady na úrovni stolov na 27 - 30°C. Priestory na úrovni balkóna vo výške 4,5 m dosahovali teplotu 32-34°C. Minimálna teplota v nočných hodinách v zimnej záhrade bola udržiavaná na úrovni 11,0°C temperovaním.
 

Tieto teploty a často aj slnečné počasie dokázali vyprovokovať rastliny rodov Turbinicarpus a tiež niektoré druhy rodu Mammilaria ku kvitnutiu. Najskôr sa prebudili druhy z okruhu schmiedickeanus (schmiedickeanus,schwarzii, rubriflorus, panarottoi...) Prvé puky ukazujú aj druhy valdezianus a tiež viereckii. 
Z mamilárií sa prvé rozhodli rozvinúť svoje kvetné puky Mammilaria sanchez-mejoradae, perezdelarosae, perezdelarosae v. andersoni a ďalšie. 
Priaznivá klíma v priestoroch zimnej záhrady prináša zavčasu už v posledných zimných mesiacoch  kvitnutie kaktusov. Pre pestovateľa je to radosť, že po zimnom období prichádza obdobie teplejšie s postupnou záplavou kvitnúcich rastlín.  Na druhej strane však teplé a suché prostredie je priaznivé aj pre množenie škodcov hlavne  červený pavúčik a vlnatka. Toto spôsobuje bolenie hlavy nejednému pestovateľovi. Ale o tom až niekedy nabudúce.
 

-----------------------------------------------------------------------

© Text a foto: Vlado Gígel