Zimné či jarné kvitnutie ?

04.03.2020 18:41

    Skutočne ťažko odpovedať na otázku v názve článku. Priemerné teploty za zimné mesiace v regióne pod Tatrami v obci Šuňava (myslím meteorologické december až február) sú v posledných rokoch dosť vysoké. Zima 2017-2018 priemerná teplota -2,6°C, zima 2018-2019 priemerná teplota -2,7°C. Korunu tomu nasadila posledná zima 2019-2020 kde priemerná denná teplota bola len -0,6°C. 

   Slnko sa tiež ukazovalo dosť často. Za tri zimné mesiace poslednej zimy slniečko sa ukazovalo minimálne v dĺžke 1 hodiny až 35 dní. A to teploty v zimnej záhrade sa šplhali až k 30°C. Toto intenzívne provokovalo kaktusy najmä skoro kvitnúce, ale aj iné ku skorej násade kvetných pukov. Niektoré najmä z rodu Turbinicarpus som uverejnil v článku Prvé tohtoročné kvety kaktusov.  Ďalšie prikladám v tomto príspevku.

   Už druhú vlnu kvitnutia predviedol Echinofossulocactus roseanus. Prvá vlna bola na prelome decembra 2019 a januára 2020. Tú som fotograficky nezachytil. 

Naplno to rozvinula aj Mammillaria bombycina a Mammillaria perbella.

Mammillaria longiflora a Mammillaria petersonii

Každoročne v polovici marca začína kvitnúťStrombocactus disciformis no tento rok rastlinky rozkvitli už na konci februára.

Naplno to rozvinuli aj Turbinicarpus beguinii, cv. Barbora a Turbinicarpus pectinatus f. rubriflorus.

Zmeny klímy pociťujeme aj my ľudia, avšak rastliny to pociťujú asi intenzívnejšie.

© Text a foto: Vlado Gígel