Zimovanie kaktusov, alebo príchod jari?

14.01.2014 11:04

Bola už druhá polovica novembra a pod Tatrami sa denné teploty stále držali nad +5 °C a ráno neklesali viac než  2 °C pod nulu. Aj keď som už uvažoval o zazimovaní kaktusov v skleníku je cez deň stále príjemných 15 °C a pri slnečnom počasí aj 25 stupňov. Každý deň s takýmito teplotami je pre kaktusy prospešný a tiež aj pre mňa, lebo netreba prikurovať.

Meteorológovia avizujú na posledný novembrový týždeň ochladenie a nočné teploty majú klesnúť až na -10 °C a celodenný mráz. Vidina takýchto nízkych teplôt a ciferníka elektromeru, na ktorom rýchlo naskakujú kilowaty dala jasný pokyn k zazimovaniu. Veď čo nevidieť aj tak príde december a s ním zima. Miesto na zimovanie je našťastie necelých 10 metrov od skleníka priamo spojené s domom, kde teplo zabezpečuje ústredné vykurovanie riadené termostatom. Takže žiadny stres pri neočakávanom poklese nočných teplôt hlbšie pod nulu.

A tak som cez víkend presťahoval. Poukladal som všetko do debničiek, potriedil a rozmiestnil na police. Najlepšie osvetlené miesto dostali samozrejme turbinikarpusy. Prezimujú pri dostatku svetla, ujdú sa im aj slnečné lúče a s príchodom jari sa mi odmenia krásnou a bohatou násadou kvetov.

Podľa avíza meteo-rosničky sa posledný novembrový týždeň schladilo. Teploty skutočne padli na –10-12 °C a december taktiež priniesol chladnejšie počasie. Do konca druhej dekády to vypadalo naozaj na príchod zimy a sneh prikryl okolitú krajinu. Prišiel však vianočný týždeň a s ním aj oteplenie. Raňajšie teploty sa vyšplhali nad nulu a aj sneh sa pomaly strácal. Pranostika „Katarína na ľade, Vianoce na blate“ sa až veľmi pravdivo ukázala v praxi. Na zimovisku aj bez prikurovania bola príjemná teplota  a počas slnečných dní teplomer ukazoval okolo poludnia až 30 °C. Ventilátory pracovali naplno, aby zabezpečili pohyb vzduchu a teplo v kombinácii so slnečnými lúčmi kaktusom neuškodili.

Teplá jeseň a zatiaľ, až na pár chladnejších dní, žiadna zima vyprovokovali niektoré druhy kaktusov k typicky jarnej aktivite. Začali tvoriť kvetné puky a aj napriek tomu, že v kalendári je len začiatok januára začali kvitnúť.

Veď nakoniec, svetlé zimovanie, občas aj slnečné lúče, primerané teplo, tak prečo nie? ... Či? 

Turbinicarpus bonatzii

Turbinicarpus schwarzii v. rubriflorus, MZ 449

Turbinicarpus panarottoi, MZ 620

Turbinicarpus panarottoi, kristata,  MZ 620

Turbinicarpus sandiensis, RS 1233

Turbinicarpus beguinii ssp. hintoniorum

Mammillaria coahuilense, SB 699, zvyčajne kvitne začiatkom jari (marec, apríl)