Strombocactus disciformis f. minimus (Don Pedro & Říha)

24.03.2019 15:27
Strombocactus disciformis f. minimus (Don Pedro & Říha)
Táto krásna mexická miniatúrka je uvádzaná aj pod názvom Strombocactus jarmilae (Halda) alebo tiež ako Strombocactus disciformis ssp. jarmilae (Halda). Pochádza zo severných oblastí štátu Querétaro v Mexiku. Rastliny sa do mojej zbierky dostali niekedy v roku 2002 ako darček. Na začiatku ich bolo 20 kusov semenáčkov vo veľkosti  0,5 - 0,8 cm. Nie všetkým sa môj spôsob pestovania zapáčil a tak postupne zostalo do roku 2008 15 kusov. Tieto som zasadil do misky s priemerom 20 cm. Po presťahovaní zbierky do podtatranského regiónu sa ich počet ustálil na 13 ks. Rastliny sú umiestnené v zimnej záhrade, kde veľmi ochotne a bohato kvitnú už v polovici mesiaca marec. Pohľad na osadenú misku však už naznačuje potrebu presadenia do väčšieho priestoru, nakoľko sú rastliny dosť stiesnené.
 
     Táto krásna mexická miniatúrka je uvádzaná aj pod názvom Strombocactus jarmilae (Halda) alebo tiež ako Strombocactus disciformis ssp. jarmilae (Halda). Pochádza zo severných oblastí štátu Querétaro v Mexiku. Rastliny sa do mojej zbierky dostali niekedy v roku 2002 ako darček. Na začiatku ich bolo 20 kusov semenáčkov vo veľkosti  0,5 - 0,8 cm. Nie všetkým sa však môj spôsob pestovania zapáčil a tak postupne zostalo do roku 2008 15 kusov. Tieto som zasadil do misky s priemerom 20 cm. Po presťahovaní zbierky do podtatranského regiónu sa ich počet ustálil na 13 ks. Rastliny sú umiestnené v zimnej záhrade, kde veľmi ochotne a bohato kvitnú už v polovici mesiaca marec. Pohľad na osadenú misku však už naznačuje potrebu presadenia do väčšieho priestoru, nakoľko sú rastliny dosť stiesnené.
     Veľkosť jednotlivých rastlín je od 30 do 45 mm v priemere. Výškou nepresahujú 25 mm. Veľkosť kvetov u najväčších exemplárov dosahuje od 25 do 35 mm v priemere. Toto sú rozmery rastlín, ktoré u mňa vegetujú 17. rok a sú pestované tvrdším spôsobom čo sa týka zálievky. Na hnojenie používam 2x ročne polovičný roztok Kristalonu - jeseň s nízkym obsahum dusíka a vyšším obsahom fosforu a draslíka. Zimujem v zimnej záhrade kde temperujem na teplotu 11°C s hysteréziou 1°C. Počas slnečných dní aj vo februári cez deň vystúpi na 25°C a od apríla až na 32°C ale to už intenzívne vetrám stropným ventilátorom.  
 
© Text a foto: Vlado Gígel